Energy People

Energieprijzen vergelijken

Ga je energieprijzen vergelijken voor thuis of voor je bedrijf? Wil je weten wie de goedkoopste elektriciteit aanbiedt? Of wie de goedkoopste gasleverancier is? Energy People helpt je graag in deze zoektocht. Energieprijzen vergelijken kan namelijk erg ingewikkeld worden wanneer meerdere energieleveranciers aangeven dat zij het goedkoopst zijn, of je extra kortingen geven als je klant wordt. Bovendien moet je elektriciteitsproducten anders met elkaar vergelijken dan wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste gasleverancier. Hieronder vind je een aantal tips, zodat je eerlijk en verstandig energieleveranciers kan vergelijken en de juiste energieleverancier vindt die het beste past bij jouw situatie.

1. Vergelijk energieprijzen van aparte producten

Alhoewel het misschien wel gemakkelijk is om dezelfde leverancier te hebben voor gas en elektriciteit, is het niet altijd de goedkoopste keuze. Onderzoek dus wie de allergoedkoopste elektriciteitsleverancier is én wie de allergoedkoopste gasleverancier is. Goed mogelijk dat je goedkoper uit bent door losse contracten te kiezen. Neem nooit zo maar aan dat een gecombineerd aanbod van gas en elektriciteit automatisch goedkoper is. Zo weet je zeker dat je de goedkoopste energieleverancier vindt. Houd bij de vergelijking trouwens zeker ook rekening met de onderstaande punten.

2. Vergelijk de elektriciteits- en gasprijs per kiloWattuur (kWh)

De enige manier om op een eerlijke manier energieprijzen te vergelijken, is door de elektriciteits- of gasprijs per eenheid energie (kWh) te vergelijken. Laat je niet misleiden door een welkomstkorting, een laag voorschotbedrag of een schijnbaar aantrekkelijke combinatiekorting. Zo kan een energieleverancier immers goedkoper lijken dan hij daadwerkelijk is. Vergelijk dus altijd de prijs per kWh. Tip: neem niet de energieprijs per kWh uit je jaarafrekening van vorig jaar, want prijzen variëren en verschillen van jaar tot jaar, soms zelfs van maand tot maand. Voor de eerlijkste vergelijking, neem je de prijs voor elektriciteit of gas die je huidige leverancier je op dit moment berekent en vergelijkt die met de actuele prijs van een andere leverancier.

Bij Energy People krijg je gas en elektriciteit aan inkoopprijs. Je vindt onze energieprijzen per kWh op deze pagina.

3. Vergelijking vaste of variabele energieprijzen

Wat zou je het beste kiezen, een variabele of een vaste energieprijs? Een variabele energieprijs volgt de prijsontwikkeling op de energiemarkt. Dat betekent dat de prijs die je per eenheid energie (kWh) betaalt tijdens de lopende contractperiode steeds aangepast wordt. Een vaste prijs verandert niet gedurende de contractperiode.

Een variabele energieprijs is op de lange termijn vaak de goedkoopste oplossing bij gelijke contractvoorwaarden. Dit komt omdat een variabele energieprijs altijd direct de prijsveranderingen in de markt volgt.

Energie met een vaste energieprijs is in de inkoop wat duurder dan variabele producten. Dat komt omdat toekomstige energieprijzen niet met zekerheid bepaald kunnen worden. Een vaste prijs is dus een schatting van de toekomstige marktprijs (de verwachte prijzen voor de komende 1, 2, 3 of meer jaren). Met de iets hogere prijs dekt de beurs het risico af om elektriciteit te verkopen aan een prijs die nu mogelijk lager is dan de marktprijs in de toekomst. Een vaste prijs geeft je echter wel duidelijkheid over de prijs die je per kWh betaalt.

Als je energieprijzen vergelijkt, vergelijk dan vaste energieprijzen met vaste en variabele energieprijzen met andere variabele prijzen. Dat geeft je een eerlijk beeld van de situatie.

Of je nu kiest voor een variabele of een vaste energieprijs, bij Energy People betaal je altijd de prijs waarvoor wij je energie inkopen. Niets meer en niets minder. Wij rekenen immers geen winstmarge op onze energieprijzen.

4. De looptijd van het contract

Er zijn contracten van bepaalde duur (meestal 1 tot 3 jaar) en contracten van onbepaalde duur. Beide contractsoorten kun je als particulier of zaakvoerder van een KMO (met een verbruik < 50 MWh) ALTIJD en GRATIS tussentijds opzeggen, met een wettelijke opzegtermijn van één maand. Het grote voordeel van een contract van onbepaalde duur is, dat je energietarief altijd op dezelfde manier wordt bepaald, zolang je klant bent. Energiecontracten van bepaalde duur kunnen na afloop stilzwijgend verlengd worden. Bij sommige energieleveranciers krijg je dan een verlengingstarief en - je raadt het misschien al - dit tarief is vaak hoger dan je "instaptarief".

Kijk bij het vergelijken van energieprijzen altijd naar de looptijd van het aangeboden contract. De looptijd kan bij sommige leveranciers ook invloed hebben op de prijs.

Als je bij Energy People een contract van bepaalde duur hebt, krijg je tenminste twee maanden voordat je contract afloopt een nieuw voorstel van ons. Als je niet reageert, wordt je contract automatisch verlengd met ons goedkoopste product dat dezelfde looptijd heeft als je gekozen product. Je betaalt dan de energieprijs van dat moment zónder verlengingstarief.

5. Promoties

Krijg je een korting bij een energieleverancier als je klant wordt? Let dan extra goed op. Een korting klinkt vaak interessant, maar is dat niet altijd. Een korting moet de leverancier immers altijd weer terugverdienen. Bovendien beloont hij de nieuwkomer en niet zijn vaste klant. Houd er rekening mee, dat die korting vaak eenmalig is en dat je na een bepaalde periode zonder twijfel het tarief zonder de korting gaat betalen. Grote kans dat je dan je oorspronkelijke korting dubbel en dwars terugbetaalt. Sommige leveranciers verplichten je zelfs om eerst voor een bepaalde tijd klant te blijven, voordat je de korting effectief krijgt. Zelfs de goedkoopste energieleverancier is dan opeens niet meer zo goedkoop!

Bij het meest aantrekkelijke aanbod betaal je dezelfde prijs tijdens de gehele contractperiode én krijg je ook geen prijsverhoging bij de verlenging van je contract.

Energy People is geen voorstander van promoties of kortingen. Zo willen wij je niet verleiden om klant te worden. Je kiest voor Energy People als je altijd een eerlijke en duidelijke energieprijs wilt: gas en elektriciteit aan inkoopprijs!

Rekensommetje
Stel je voor: bij een zekere energieleverancier betaal je normaal € 600,- per jaar voor een energiecontract van 2 jaar. Maar hij geeft je nu een korting van € 100,-. Met een prijs van € 500,- per jaar is hij de goedkoopste aanbieder en staat daarom op nummer één bij de prijsvergelijkingssites. De korting is eenmalig en dat betekent dat je in het tweede jaar sowieso € 600,- (of meer) gaat betalen. Over een periode van twee jaar betaal je dus niet 2 x € 500,- = € 1.000,- maar € 1.100,- aan energie.

6. Klantenservice

Niet onbelangrijk is om te controleren hoe goed een energieleverancier scoort op basis van zijn service. Ga zelf op onderzoek uit op het internet en lees beoordelingen en reacties van klanten, bijvoorbeeld op de social mediapagina van de leverancier.

Bij Energy People draait alles om jou. Jouw belangen staan voorop in alles wat wij doen.

7. Enkel voor elektriciteit: herkomst groene stroom

Veel energieleveranciers beloven jou groene stroom te leveren, maar is dit wel zo? Op deze site kom je er achter hoe "groen" elke energieleverancier echt is.

Bij Energy People krijg je 100% Vlaamse groene stroom.

 


22 dec 2016 | Energiemarkt Tips 


Door: Daphne

Categorieën

Archief